Van klaslokaal naar woning

woensdag 17 juli 2019



In de wijk "t Ven in Veghel mochten we voor Area in de Swahoed (school, woningen, apotheek en huisartsenpraktijk ‘onder één dak’) een voormalig klaslokaal transformeren naar twee woningen. Wat daar allemaal bij kwam kijken, vertelt Dirk van den Tillaar, adviseur onderhoud bij Area Wonen.



Bij de bouw van de Swahoed in 2006 werden er op de eerste en tweede verdieping klaslokalen ingericht. De naastgelegen basisschool 't Ven en de buitenschoolse opvang hadden in die tijd namelijk ruimtegebrek. Volgens Dirk was het toen al wel de bedoeling dat die lokalen zouden worden omgebouwd tot woningen als de basisschool ze niet langer nodig had. Op de begane grond zit een apotheek en een huisartspraktijk.
Eerder, in 2011, zijn er al drie lokalen omgebouwd tot een zestal woningen. Nu was het volgende klaslokaal aan de beurt. Er moesten twee maisonnettes worden gerealiseerd, bestaande uit een woonkamer, twee slaapkamers, twee toiletten, een keuken en badkamer. En dat was nog een hele klus, vertelt Dirk.

Contactgeluid
“Tijdens de sloopwerkzaamheden kwamen we wat verrassingen tegen”, legt hij uit. “Het leidingwerk en het NUTS-tracé; bleken anders te lopen dan we dachten. Ondanks het feit dat we bij de bouw dus al wisten dat hier ooit woningen zouden komen. Dan moet je creatief zijn natuurlijk.” Ook de vloer vroeg extra aandacht. Dirk: “Zo'n lokaal heeft één doorlopende vloer. Als je die zomaar zou opdelen in twee woningen, zouden de bewoners straks elke voetstap van elkaar kunnen horen. We noemen dat in vaktermen ook wel 'contactgeluid'. Dus moesten jullie eerst een zwevende dekvloer aanleggen.”
Uiteindelijk is alles goed opgelost en zijn er twee mooie, moderne wooneenheden opgeleverd. Dirk: “Het had heel wat voeten in aarde, maar het eindresultaat mag er zijn. Ook hebben we het project inmiddels uitvoerig geëvalueerd. Daardoor lopen we straks niet tegen dezelfde hobbels aan als we het laatste lokaal op deze locatie gaan transformeren.”

Omwonenden
De werkzaamheden hebben in totaal ruim twee maanden geduurd.
Dirk: “Vanzelfsprekend had dat een flinke impact op de benedenburen; de apotheek en de huisarts. In het voortraject hebben we hierover echter goede afspraken met jullie gemaakt. Daardoor zorgden jullie ervoor dat ‘onze’ buren telkens goed op de hoogte waren. Die open communicatie werd door hen zeer gewaardeerd.”

Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op LinkedIn